FORGOT YOUR DETAILS?

OM PADEL

VAD ÄR PADEL

Padel eller padeltennis är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Padelbanan påminner om en tennisbana och en squashbana då det både finns ett nät och spelbara väggar.

Racket som används i spelet består inte av strängar utan är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Trots den korta längden är det lätt att få en bra bollträff på den stora träffytan.

Padelbanans lilla yta samt att man oftast spelar dubbel kräver inte någon hög konditionsnivå. Dessutom är skaderisken låg då underlaget av konstgräs är fyllt med sand och mjukt.

ATT SPELA PADEL

En vanlig dubbelbana är 10x20 meter till storlek och omges av 3 meter höga glasväggar som får användas vid spelet. Planhalvorna delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel på denna plan.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6x20 meter.

Det fantastiska med padel är att man behöver inte ha tidigare erfarenheter av racketsport. För att kunna spela räcker det att man kan träffa en boll. Padel är enkelt och roligt och kan spelas av alla oavsett ålder eller kön.

SPELET

Huvudregeln är att du alltid ska slå bollen så att den studsar på motspelarnas planhalva. Slår du bollen så att den går direkt i motspelarnas vägg eller i galler räknas den som ute och motspelarna vinner poängen.

Linjerna på planen används endast vid serve. Serve ska alltid slås underhands och landa i motspelarnas motsatta serveruta. Man får 2 servemöjligheter så missar man sin första har man en chans till.

Motspelarna ska returnera bollen på volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glasvägg eller galler. Motspelarna kan också använda sin egen glasvägg för att returnera bollen men inte eget galler. Bollen måste returneras innan den studsar i marken en andra gång för att inte förlora poängen.

POÄNGRÄKNING

  • Padel använder samma räknesätt som för tennis med game och set
  • Game räknas 15/30/40/game
  • Deuce kallas det om ställningen är 40-40
  • För att vinna en deuce behöver ena laget vinna två bollar i rad
  • För att vinna ett set måste laget leda med minst 2 game
  • Det första laget som vinner totalt 6 game vinner ett set
  • Vid 6-6 spelar lagen ett avgörande tiebreak, först till 7 vunna game vinner setet
TOP